Innerlijke glimlach

Mijn inspiratie

De innerlijke glimlach, uit de taoïstische Qi Gong oefeningen heeft mij zo geïnspireerd dat ik mijn bedrijf Innerlijke glimlach heb genoemd. Het is een uiterst simpel, maar zeer doeltreffend principe, namelijk dat je met zachtheid en respect naar jezelf kijkt. Geen strenge blik (als je het weer eens niet goed doet - in je eigen ogen), maar een uitnodigende blik naar je lichaam en je geest. Alleen door zonder oordeel te kijken naar wat er is, of het nu gaat om fysieke of psychische klachten, kan ‘het probleem’ zich werkelijk ontvouwen, zich kenbaar maken. En pas dan ontstaat er ruimte om te bewegen, te veranderen, te groeien.

Die innerlijke glimlach staat dan ook centraal in alles wat ik doe: lesgeven, Cranio Sacraal Therapie,  Klankschalensessies, Autogene Training. Er is zoveel mogelijk als je met de innerlijke glimlach, met die zachte aandacht naar binnen, werkt. En dat geldt niet alleen voor de lessen en therapieën, maar ook voor het dagelijkse leven!

Werking van de innerlijke glimlach

Volgens de oude taoïstische meesters scheiden je organen bij een innerlijke glimlach een honingachtige stof af die je hele lichaam voedt. Als je in je organen of in andere delen van je lichaam glimlacht, dan krijgt dat gebied meer ruimte en zal dat gebied zachter en vochtiger worden, waardoor het beter gaat functioneren. Bovendien versterkt de innerlijke glimlach specifiek de thymusklier en versterkt zo dus je immuunsysteem. De thymus produceert namelijk T-en B-lymfocyten, die verantwoordelijk zijn voor de herkenning en bestrijding van‘vreemde’ stoffen in het lichaam (virussen, bacteriën e.d.).

Autonoom zenuwstelsel

De innerlijke glimlach begint in feite in je ogen en dat is belangrijk omdat je ogen verbonden zijn met het autonome zenuwstelsel. De ogen zullen in een stresssituatie als eerste de signalen uit de omgeving opvangen en de vecht-/vluchtreactie in werking zetten. Door je ogen ‘zacht’ te laten worden, door ze helemaal te ontspannen, kun je dus je hele lichaam ontspannen. Door je ogen te ontspannen geef je in feite aan je lichaam het ‘sein ‘veilig’!

De innerlijke glimlach activeren

Een korte meditatie om de innerlijke glimlach te activeren: 

Je zit ontspannen op een stoel, schouders en rug ontspannen (niet ingezakt, maar ook geen stramme, rechte rug), je handen losjes in je schoot of op je knieën. Je ademt ontspannen naar je buik toe en je maakt vanuit je voeten contact met de aarde. Laat uit het midden van je voetzolen een wortelstelsel diep de aarde in groeien, maak contact met heel de aarde onder je. Dan ga je met je aandacht naar je kruin. Plaats je hoofd hoog in de wolken en open je kruin voor de hemelenergie. Reik uit naar boven, naar de sterren en planeten. Voel de verbinding met hemel en aarde.

Ontspan je gezicht, laat je ogen zacht worden en wat dieper in je oogkassen wegzinken, alsof ze op een bedje van mos liggen. Laat dan een beeld opkomen - denk bijvoorbeeld aan 2 spelende poesjes of een lief klein kind – of iets anders waar jij van moet glimlachen. Trek je mondhoekjes een klein beetje op, richting je oren en laat die glimlach je hele gezicht ontspannen. 

Glimlach dan naar je hart en open je hart als een bloem. Vervolgens kun je die glimlach naar een specifieke plek in je lichaam sturen. Of laat de glimlach door je hele lichaam stromen.

hart-openen

Glimlach als laatste naar je centrum, naar je buik. Leg je handen op je buik en neem die glimlach mee naar het hier en nu.

Dit geeft een enorme zachtheid en openheid waar vanuit je kunt gaan oefenen of werken of gewoon je boodschappen kunt gaan doen.

Succes!

 

 

Innerlijke glimlach