Home

 

Mijn inspiratie

 

Qi Gong & Tai Chi Tao

  Voor wie

  Resultaten

  Lessen

  Foto's

 

Workshops

 

Cranio-Sacraal therapie

 Cranio-Sacraal

 systeem

 De behandeling

 

Over mijzelf

 

Contact & adressen

 

Links

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

 

I

N

N

E

R

L

IJ

K

E

 

G

L

I

M

L

A

C

H

 

 

Qi Gong & Tai Chi Tao

 

Qi (uitspraak: tsjie) is adem, lucht en levensenergie.

Gong (uitspraak: goeng) betekent letterlijk oefening of oefenen.

Letterlijk betekent Qi Gong dus oefenen met onze levensenergie.

 

QI GONG is een eeuwenoude bewegingsleer uit China en is er op gericht om lichaam en geest in balans te brengen. Adem, beweging en bewustzijn staan hierin centraal. Door middel van eenvoudige en vaak vloeiende bewegingen brengen we de energie in onszelf in beweging. Door zachte aandacht en concentratie kunnen we ook energie sturen naar die delen van het lichaam die daar behoefte aan hebben. Een belangrijk principe in de Qi Gong is: “Daar waar je aandacht gaat, gaat de qi.” En dat is precies wat we met de oefeningen beogen, dat de qi vrij gaat stromen, zodat het lichaam soepel, zacht en krachtig wordt. Vanuit die zachte aandacht wordt ook de geest uitgenodigd om tot rust te komen. Zo zet je een positieve spiraal in werking. Het gaat dus niet alleen om de beweging, maar ook om het bewustzijn en helemaal in het hier en nu zijn.                               

 

TAI CHI TAO is ook een vorm van Qi Gong, net als de, in het westen meer bekende, Tai Chi Chuan, die voortkomt uit de Chinese vechtkunsten.

De Tao is een eeuwenoude natuurfilosofie uit China en staat voor de weg, weg van de natuur, ofwel de 'natuurlijke' weg. In Tai Chi Tao, die door de Nederlander Jan Kraak is ontwikkeld, werken we ook met verschillende 'vormen' (series van bewegingen), net als in de traditionele Tai Chi Chuan. Maar door hun eenvoud en vooral ook de creativiteit en de vrijheid in de uitvoering zijn deze vormen veel gemakkelijker te leren en in de praktijk te brengen. Het gaat daarbij niet om de 'vorm', of het doel, maar om de weg er naar toe. Plezier hebben in de bewegingen, je lichaam tot expressie laten komen ofwel, je 'verheugen in de weg'.

 

Overeenkomsten en verschillen

Of het nu gaat om Qi Gong, Tai Chi Chuan of Tai Chi Tao, of een andere verwante Chinese bewegingsleer, allemaal gaan ze uit van dezelfde principes, ontspanning, concentratie, meditatie, harmonie, evenwicht en kalmte. Vanuit deze principes worden lichaam en geest geďntegreerd en krijg je steeds meer een gevoel van 'heelheid'. De verschillen zitten echter in de uitvoering en uiteraard ook in de docent die les geeft.

 

Hieronder een korte toelichting op de verschillende lessen, bij de doorkliks vind je meer informatie. Uiteraard kun je me altijd bellen voor meer informatie of advies (zie contact & adressen).

 

QI GONG & TAI CHI TAO LESSEN (dinsdag- en woensdagavond en vrijdagochtend)

Deze lessen zijn vooral gericht op het ervaren en bewerkstelligen van innerlijke rust. Per les zijn er accentverschillen, maar vrijwel alle lessen begin en eindig ik met een meditatie (visualisatie). Daartussen is er een energetische warming-up en werken we met korte, vloeiende vormen of loopmeditaties. Omdat ik met korte, makkelijke vormen uit de Tai Chi Tao werk, hoef je niet bang te zijn dat je teveel moet nadenken, of het niet kunt volgen.

Klik hier voor meer informatie

 

 

QI GONG MEDITATIE GROEP

Voor mensen met chronische klachten (vrijdagochtend)

Voor veel mensen met serieuze gezondheidsklachten, zoals Multiple Sclerose, Fibromyalgie en evenwichtsproblemen is een gewone Qi Gong les, ondanks het zachte karakter daarvan, toch nog te zwaar. Terwijl juist deze mensen zo gebaat zijn bij de helende meditaties en de ontspannende oefeningen.

 

Met ingang van september 2012 start ik dan ook met een speciale Qi Gong groep waarin er alle ruimte is voor rustmomenten en waarin ik je leer om weer te vertrouwen op je lichaam. Niet je ziekte, maar je mogelijkheden staan centraal in de lessen en na verloop van tijd zul je merken dat je een andere, betere, relatie met je lichaam krijgt.

Klik hier voor meer informatie 

 

 

 

 

 'Vitaliteit door zachte kracht'