I n n e r l ij k e  g l i m l a c h

wpb9399b74.png

Vitaliteit door zachte kracht!

wpe3e4b98a_0f.jpg
wp685958dd.png

Hout

Hout duidt op schepping en symboliseert een nieuw begin:

de lente.

 

De energie gaat in de houtfase omhoog (opwaartse energie). Dit is de manifestatie van het jonge Yang. Het is de fase van geboorte, groei en ontwikkeling. Nieuw leven krijgt vorm.

 

In ons lichaam manifesteert het element hout zich in de lever en de galblaas, in de spieren en pezen (en dan vooral de beweeglijkheid en flexibiliteit) en de ogen.

De sterk opstijgende energie van het hout kan, als het op hindernissen stuit, boosheid en frustratie creëren, soms gepaard gaan met gevoelens van machteloosheid.

 

Vuur

Vuur is een beeld van de levendig oplaaiende vlam van het leven: vol kracht, plezier en opwinding. Het heeft een sterk verspreidende, uitdijende energie en wordt gekoppeld aan de zomer, het grote Yang. Alles staat in volle bloei, de natuur is uitbundig!

 

Het element vuur komt in ons lichaam tot uitdrukking in het hart en de dunne darm, de bloedvaten en de tong (spreken). Het vuur kan verteren : (zelf)haat, onrust, irritatie of juist gevoelens van blijheid en enthousiasme opleveren.

 

Aarde

De aarde symboliseert de kracht van het midden. Na de Yang periode (lente en zomer) is het tijd voor stabilisering, een pas op de plaats: de nazomer. Het is een tijd van oogsten van wat je gezaaid hebt, een tijd van overvloed en harmonie.

Het element water manifesteert zich in de nieren en de blaas, in de botten en het merg en opent zich in de oren (luisteren naar je innerlijke wijsheid). De sterk naar binnen en naar beneden gerichte energie van het water kan een enorme angst teweeg brengen (bestaansangst) en stress veroorzaken. Aan de andere kant staat water voor een ‘zachte kracht’, aanpassingsvermogen, zachtmoedigheid en alertheid.

 

 

 

 

In ons lichaam komt de aardekracht tot uitdrukking in de milt (en alvleesklier) en de maag, het vlees van het lichaam, het bindweefsel en de mond (smaak).

 

Aarde energie die niet in balans is, leidt tot zorgen en piekeren. Positieve krachten zijn openheid, eerlijkheid, evenwichtigheid.

 

Metaal

Metaal duidt op verdichting, de energie wordt compact. Er is een neergaande en terugtrekkende energie : de herfst (het jonge Yin). De natuur bereidt zich voor op de winter. De bladeren vallen van de bomen, de natuur trekt zich terug en concentreert zich op de essentie. Het is een tijd van afscheid nemen en isolatie. Hier kan verdriet en depressie mee gepaard gaan. Aan de andere kant maken ertsen en mineralen (metaalkrachten) de aardbodem rijk en voedzaam en zorgen dus voor levenskracht.

 

Metaal manifesteert zich in de longen en de dikke darm, de huid en de neus (ruiken). Metaal vertegenwoordigt het contact tussen binnen en buiten (via de adem). Als het metaalelement in evenwicht is, stroomt de levenskracht en levensmoed rijkelijk door onze longen.

 

Water

Water symboliseert de slaap (de dood), het absolute yin en is tegelijkertijd de bron, het oerwater waar al het leven uit voortkomt. Het is de tijd van rust en herstel, de winter. Een sterk teruggetrokken energie, de diepte in, naar de oorsprong. De natuur slaapt, maar in de diepte sluimert het leven. Het zaad van de ene kracht ligt al besloten in de maximale kracht van de ander: een stipje wit (yang), in het diepe zwart (yin).

 

wpfb8f2126.png

 

 

wp6cf09f39.png

Het is goed om je te realiseren dat binnen elke fase (elk element) ook weer een yin en yang aspect zit. Yin en Yang hebben elkaar nodig voor het evenwicht, het ene is niet beter of slechter dan het andere.  En zo bestaan er ook geen ‘slechte emoties’. Het gaat er in feite alleen om of je met deze emoties om kunt gaan, of dat je er door overspoeld wordt. Het gaat dus altijd om het creëren van een gezond evenwicht.